Kaj je model?

Model je pravica, ki jo pristojen urad podeli prijavitelju za zunanji videz izdelka, ki je nov v svetovnem merilu in ima individualno naravo, kar pomeni da se celotni vtis, ki ga izdelek naredi na uporabnika, razlikuje od celotnega vtisa, ki ga na uporabnika naredi kak drug videz izdelka.
 

Kakšne pravice daje model?

Imetnik modela ima izključno pravico do uporabe modela in lahko tretjim osebam prepreči njegovo uporabo. Z uporabo je mišljeno še zlasti njegovo proizvajanje, ponujanje v prodajo, prodajanje, uvažanje, izvažanje, uporabljanje ali skladiščenje.

Ali je mogoče z modelom zaščititi tehnično funkcijo izdelka?

Ne. Z modelom se zavaruje estetska lastnost izdelka. Videz izdelka pomeni izgled celotnega izdelka ali njegovega dela, ki izhaja iz značilnosti zlasti linij, obrisov, barv, oblike, teksture oziroma materialov izdelka samega ali ornamentov na njem. Za značilnosti izdelka, ki so določene izključno z njegovo tehnično funkcijo, modela ni mogoče registrirati.

Kaj je mogoče zaščititi z modelom?

Model se lahko registrira za zunanji videz obrtnega ali industrijskega izdelka. Sem se med drugim uvrščajo deli, namenjeni za sestavo kompleksnega izdelka, oprema, embalaža, grafični simboli in tipografski znaki. Nekaj značilnih primerov izdelkov je: tehnični in medicinski instrumenti, ure, nakit in drugi okrasni predmeti, športna oprema, obutev, gospodinjski pripomočki, igrače, pohištvo, električne in elektronske naprave, vozila in deli vozil, arhitekturne konstrukcije, dvodimenzionalni izdelki kot so tekstilni vzorci itd.

Se sme videz izdelka razkriti javnosti pred vložitvijo prijave za registracijo modela?

Videz izdelka mora biti ob vložitvi nov v svetovnem merilu. Nekatere zakonodaje (npr. slovenska in zakonodaja EU) sicer poznajo dopustno dobo, ki dopušča vložitev prijave v roku 12 mesecev od javnega razkritja videza izdelka, vendar se razkritje izdelka pred vložitvijo modelne prijave odsvetuje, saj ima lahko negativne posledice za prijavitelja.

Zakaj je modelno prijavo koristno vložiti preko zastopnika za modele?

Zastopnik na osnovi pogovora s prijaviteljem ugotovi, katere značilnosti izdelka so bistvene in zahtevajo zaščito, in mu svetuje najustreznejšo pot pridobivanja pravic na osnovi prijaviteljevih potreb. V skladu s tem nato pripravi fotografije ali risbe izdelka, ki v največji meri odražajo želeni obseg zaščite. Poleg tega zastopnik pozna specifike različnih nacionalnih zakonodaj, kar je še zlasti pomembno pri vlaganju prijav v tujini.


Je prepoznavno embalažo izdelka smotrneje zaščititi z modelom ali s 3D-znamko?

Vsaka od oblik zaščite ima svoje posebnosti. Katera od oblik zaščite je primernejša, bo prijavitelj ugotovil na osnovi temeljitega pogovora z zastopnikom za modele in znamke. Različne oblike zaščite se med seboj ne izključujejo.


V katerih državah registrirati model?

Odločitev o državah je odvisna od poslovnih interesov stranke. Zastopnik bo na osnovi izbora držav stranki svetoval nacionalne, regionalno ali mednarodno prijavo.

Kaj storiti v primeru kršitve modela?

Imetnik modela naj čim prej stopi v stik z zastopnikom, ki bo podal mnenje glede kršitve in kršitelju poslal opozorilno pismo s pozivom, da s kršitvijo preneha. Če ne pride do ustreznega dogovora, je mogoče na pristojno sodišče vložiti tožbo zaradi kršitve pravic, ki jo vloži naš pravni oddelek v sodelovanju z zastopnikom za modele.

logoKontakt

Patentna pisarna d.o.o.
Čopova ulica 14 
p.p. 1725
1001 Ljubljana, SLOVENIJAPiškotki     |     Informacije za posameznike po GDPR
© Copyright 2016 Patentna Pisarna      

Spletni piškotki

Spletno mesto patent.si za svoje delovanje uporablja piškotke. Prosimo označite, za katere dovolite hranjenje (Več o piškotkih)